Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 17.01.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 17.01.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creştere ca urmare a precipitaţiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării pe râurile din bazinele: Vişeu, Iza, Tur, Lăpuş, Arieş, Caraş, Nera, Cerna, bazinele superioare ale Someşului, Crasnei, Barcăului, Crişurilor, Mureşului, Begăi, Timişului, Bârzavei, Jiului, pe afluenţii din bazinele mijlocii ai Crasnei, Barcăului şi Crişurilor şi pe afluenţii Mureşului inferior.
Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, pod de gheaţă) se vor menţine fără modificări importante.
Debitele se situează în general la valori între 30-90% din normalele lunare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur şi Trotuş, unde au valori în jurul și peste mediile multianuale lunare.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 16.01.2018 – 17.01.2018 a fost staţionar, având valoarea de 7700 m3/s, peste media multianuală a lunii  ianuarie (4950 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creştere pe sectorul Gruia – Vadu Oii şi în scădere pe sectorul Brăila – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 17.01.2018 – 18.01.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în creştere datorită precipitaţiilor lichide prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă, evoluţiei formaţiunilor de gheată şi propagării, exceptând râurile din bazinele: Suceava, Moldova, Bistrita, Trotuş, Bârlad şi Prut, unde vor fi relativ staţionare.
Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi) se vor menţine fără modificări importante.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi În scădere (7600 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Calafat, în creştere pe sectorul Bechet – Galaţi și staționare pe sectorul Isaccea – Tulcea.