In anul 2002, ca urmare a reorganizarii structurii administrative de gestionare a apelor la nivel national, componentele de hidrologie si gospodarire a apelor s-au constituit intr-o institutie independenta sub denumirea de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA), care se afla sub autoritatea Administratiei Nationale „Apele Romane„ ca unitate componenta a acesteia, in baza Ordonantei de Urgenta 107/2002 aprobata prin Legea nr. 404/2003.
Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor este unicul institut national de specialitate care reprezinta Romania in domeniul hidrologiei,hidrogeologiei si gospodaririi apelor atat la nivel national cat si international.
Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor raspunde de:
- realizarea obiectivelor de cercetare si dezvoltare a activitatilor de hidrologie, hidrogeologie si gospodarire a apelor la nivel national
- implementarea produselor specifice in activitatea de gospodarire a apelor
- diseminarea informatiilor de specialitate , contribuind la protectia vietii si a bunurilor in caz de fenomene hidrologice periculoase (inundatii, secete, inghet)
- constituirea si actualizarea Fondului National de Date Hidrologice si Hidrogeologice
- realizarea programelor si acordurilor internationale in care este angrenat (O.M.M., PHI UNESCO, U.E., etc.)
- schimbul de date, informatii si prognoze hidrologice la nivel international
Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor este membru si participant activ in numeroase asociatii si organizatii :
-
Asociatia Romana de Stiinte Hidrologice
-
Organizatia Meteorologica Mondiala – OMM
-
Comitetul National pentru Programul Hidrologic International- PHI UNESCO
-
Asociatia Internationala a Stiintelor Hidrologice-IAHS
-
Uniunea Europeana a Stiintelor Pamantului