Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 12.08.2021 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 11.08.2021 ora 07.00 – 12.08.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Mureș și bazinele superioare și mijlocii ale Argeșului și Ialomiței unde au fost în scădere.
Mici creșteri de debite datorită precipitațiilor căzute în interval și propagării s-au produs pe râurile din bazinul mijlociu al Trotușului și bazinul inferior al Bistriței datorită precipitațiilor căzute în interval și propagării.
Scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, cu efecte izolate de inundații locale și creșteri mai importante de debite s-au produs pe unele râuri mici aferente bazinelor hidrografice  ale Someșului Mare,  Mureșului mijlociu și afluenților de dreapta ai Siretului, datorită averselor cu caracter torențial căzute în interval.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe unele râuri din bazinele hidrografice: Dâmbovița, Prahova, cele din Dobrogea și cursul superior al Someșului Mare şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Iza, Lăpuş, Crișul Negru, Bega Veche, Timiș, Bârzava, Moravița, Nera, Cerna, Tazlău, Jijia, afluenții Jiului, Bârladului, unii afluenți ai Crișului Negru (Valea Roșie, Holod, Teuz), Oltului mijlociu și inferior și Argeșului superior (Vâlsan, Arefu, R. Doamnei).
În interval au fost emise trei ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
A fost în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr.88 din 11.08.2021 până la ora 24.00.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 11.08.2021 – 12.08.2021 a fost în creştere, având valoarea de 4400 m3/s, egală cu media multianuală a lunii august (4300 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere pe sectorul Gruia – Călărași și în scădere pe sectorul Cernavodă – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 12.08.2021 ora 07.00 – 13.08.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Someș, Crișuri și Mureș unde vor fi în scădere.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, cu efecte de inundații locale și creșteri mai însemnate de debite și niveluri pe unele râuri mici din zonele montane din sudul și estul țării, datorită precipitațiilor torențiale, sub formă de aversă, prognozate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creștere (4500 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creștere pe sectorul Gruia – Vadu Oii și în scădere pe sectorul Brăila – Tulcea.