Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 31.12.2020 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
30.12.2020 ora 07.00 – 31.12.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creștere datorită efectului combinat al precipitațiilor lichide căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Lăpuș, Someșul Mic, Crasna, Barcău, Crișuri, Arieș, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna, bazinul superior al Jiului, numai prin propagare pe cursul inferior al Ialomiței și în general în scădere pe celelalte râuri.
Scurgeri importante pe versanți și formarea de viituri rapide și creșteri mai însemnate de niveluri și debite s-au produs pe unele râuri mici din Crișana, datorită pecipitațiilor mai însemnate cantitativ căzute în interval.
Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri) prezente în bazinele superioare ale Bistriței și Moldovei, s-au menţinut fără modificări importante. 
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile: Vișeu, Tur, Arieș, Cerna, Jiu, Olt, Ialomița, Siret (exceptând Bârladul), bazinele superioare ale Izei, Someșului, Lăpușului, Crișului Alb, Mureșului, cursurile superioare ale Bârzavei, Carașului, Nerei, cursul mijlociu și inferior al Prutului și pe cele din Dobrogea şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice Jijia și Crasna. 
În interval o fost emisă o ATENȚIONARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 30 – 31.12.2020 a fost în creştere, având valoarea de 4600 m3/s, sub media multianuală a lunii decembrie (5200 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere pe sectorul Gruia – Oltenița, staționare la Călărași și în scădere pe sectorul Cernavodă – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
31.12.2020 ora 07.00 – 01.01.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în creștere datorită precipitațiilor lichide prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna, Jiu, bazinul superior și mijlociu al Oltului, iar pe celelte râuri vor fi în scădere.
Scurgeri imortante pe versanți, formarea de viituri rapide și creșteri mai importante de niveluri și debite datorită precipitațiilor lichide mai însemnate cantitative prognozate și cedării apei din stratul de zăpadă se pot produce pe unele râuri mici din zonele de deal și munte din Banat, Crișana și Maramureș.
Formațiunile de gheață (gheaţă la maluri) existente în bazinele superioare ale Bistriței și Moldovei se vor menține fără modificări importante.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere (5000 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere pe sectorul Gruia – Galați și relativ staționare pe sectorul Isaccea – Tulcea.