Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 31.08.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 30.08.2019
ora 07.00 – 31.08.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând cursul mijlociu al Someșului, cursurile inferioare ale Crasnei, Crișului Negru și Mureșului și cursul mijlociu și inferior al Bistriței, unde au fost în creștere prin propagare.
Pe cursul superior al Prutului, debitele au fost în scădere ușoară.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mici pe unele râuri din bazinele hidrografice: Tur, Lăpuș, Bistra, Bârzava, Moraviţa, Nera, Putna, Rm.Sărat, Bârlad, pe cursurile inferioare ale Timișului, Carașului și Bistriței, pe cursul superior al Siretului, pe râul Tazlău, pe unii afluenți ai Someșului Mic (Lonea, Fizeș), Crișului Negru (Valea Roșie, Holod, Teuz), Mureșului (Iara, Vișa, Ampoi), Oltului superior și mijlociu (Râul Negru, Covasna, Ghimbăşel, Homorod, Breaza, Hârtibaciu), Argeşului superior (Arefu, Vâlsan, R. Doamnei) şi pe afluenţii Prutului.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 30.08 – 31.08.2019 a fost în scădere, având valoarea de 2800  m3/s, sub media multianuală a lunii august  (4300 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Bechet, în creștere pe sectorul Corabia – Cernavodă și relativ staționare pe sectorul Hârșova – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 31.08.2019
ora 07.00 – 01.09.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând râurile din bazinul Crișului Negru, cursul mijlociu și inferior al Mureșului și cursul superior al Prutului, unde vor fi în scădere uşoară.
Pe cursurile inferioare ale Someșului și Bistriței, debitele vor fi în creştere prin propagare.
Sunt posibile scurgeri pe versanți, torenți, pâraie și creşteri izolate de niveluri şi debite pe unele râuri mici din zona de munte, datorită precipitaţiilor sub formă de aversă, prognozate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staţionar (2800 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor în scădere pe sectorul Gruia – Zimnicea,în creștere pe sectorul Giurgiu – Galaţi şi relativ staționare pe sectorul Isaccea– Tulcea.