Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 31.05.2021 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 
30.05.2021 ora 07.00 – 31.05.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creștere ca urmare a precipitațiilor căzute în interval și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Argeș, Ialomița, pe unii afluenți ai Oltului mijlociu și inferior, bazinul inferior al Târnavelor, cursul Mureșului, cursul mijlociu și inferior al Siretului, cursurile inferioare ale Turului, Jijiei și cursul superior al Prutului și in scădere pe celelalte râuri.
Ca urmare a propagării viiturii create anterior în amonte, creșteri însemnate de niveluri și debite s-au înregistrat pe cursul inferior al Târnavei Mici.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-90%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Tur, Someș (cu excepția Someșului Mic), Crasna, Mureș, Jiu, Olt, Vedea, Argeș, Ialomița, Bistrița, Moldova, Suceava, Sitna, bazinele superioare ale Izei, Crișului Alb, cursul mijlociu al Timișului, cursul superior al Trotușului și pe râurile din Dobrogea şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Bega Veche, Bistra, Tazlău, Rm. Sărat, Putna, Bârlad.
Este în vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ nr. 46 din 30.05.2021.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE. 
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 30.05.2021 – 31.05.2021 a fost în scădere, având valoarea de 7800 m3/s, peste media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere pe sectoarele Gruia – Calafat și Călărași – Tulcea și în scădere pe sectorul Bechet – Oltenița.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
31.05.2021 ora 07.00 – 01.06.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creștere ca urmare a precipitațiilor prevăzute și propagării, exceptând cursurile inferioare ale Turului, Someșului, Crișului Negru, Crișului Alb, Begăi, Timișului și Bârzavei, unde vor fi în scădere și râurile din bazinul hidrografic Bârlad, bazinele inferioare ale Carașului, Nerei, Cernei, Buzăului, Putnei, Trotului, Bistriței, bazinul mijlociu și inferior al Jiului cursul mijlociu și inferior al Prutului și afluenții acestuia, unde vor fi relativ staționare. 
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri mai importante de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE, pe unele râuri din zonele de deal și munte, în special din vestul, centrul și estul țării, ca urmare a precipitaţiilor mai însemnate cantitativ prevăzute sub formă de aversă.
Se menține în vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ nr. 46 din 30.05.2021 până la ora 14:00.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (7700 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere la Gruia și pe sectorul Bechet – Călărași, în creștere la Calafat și pe sectorul Cernavodă – Tulcea și staționare la Fetești.