Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 31.05.2020 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
30.05.2020 ora 07.00 – 31.05.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Siret (exceptând Bârladul și cursurile superioare ale Sucevei, Moldovei și Trotușului care au fost relativ staționare), Prut și râurile din bazinul mijlociu al Oltului, unde au fost în creștere ca urmare a precipitațiilor căzute în interval și propagării. Pe cursul inferior al Mureșului, Jiului și Argeșului, debitele au fost în scădere ușoară.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 10-30%, din mediile multianuale lunare, mai mari (40-70%)  în bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Timiș, Bârzava, Jiu, Neajlov, Prahova, bazinul mijlociu și inferior al Argeșului și pe cursurile superioare ale Moldovei, Bistriţei, Buzăului şi Prutului. 
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 30 – 31.05.2020 a fost în creştere, având valoarea de 3900 m3/s, sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere la Gruia şi pe sectorul Călăraşi – Tulcea  și în scădere pe sectorul Calafat – Olteniţa.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
31.05.2020 ora 07.00 – 01.06.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Suceava, Moldova, cursul principal al Siretului, bazinul superior al Bistriței și cursul inferior al Oltului, care vor fi în creștere ca urmare a precipitațiilor prognozate și propagării.
Sunt posibile scurgeri pe versanți, torenți, pâraie și creșteri mai însemnate de niveluri și debite pe unele râuri din zonele de deal şi munte, în special în zona de nord și centrală a țării,  ca urmare a precipitațiilor prevăzute sub formă de aversă, izolat, cu caracter torențial.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE. 
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creștere (4000 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creștere pe sectoarele Gruia – Calafat şi  Brăila – Tulcea şi în scădere pe sectorul Bechet – Vadu Oii.