Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 31.03.2021 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 30.03.2021 ora 07.00 – 31.03.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în creștere ca urmare a cedării apei din stratul de zăpadă și propagării, exceptând râurile din bazinele mijlocii și inferioare ale Crasnei, Barcăului, Crișurilor și cursul Someșului, unde au fost în scădere ușoară. 
Pe râurile din bazinul hidrografic Vedea, Bârlad, Bahlui, Jijia, bazinele mijlocii și inferioare ale Jiului, Argeșului, Ialomiței, bazinul inferior al Oltului, cursul mijlociu și inferior al Prutului și pe râurile din Dobrogea, debitele au fost relativ staționare.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-90%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Bega, Bârzava, Caraș, Nera, Prahova, Rm. Sărat, Putna, Trotuș, Suceava, bazinul superior al Jiului, bazinul mijlociu al Oltului, cursul Prutului, cursurile superioare al Siretului, Moldovei, Buzăului și pe râurile din Dobrogea şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Bega Veche și Bârlad.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 30.03.2021 – 31.03.2021 a fost în scădere, având valoarea de 5100 m3/s, sub media multianuală a lunii martie (6700 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere la Gruia și pe sectorul Zimnicea – Tulcea și în creștere pe sectorul Calafat – Tr. Măgurele.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 31.03.2021 ora 07.00 – 01.04.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în creștere ca urmare a efectului combinat al precipitațiilor slabe prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării, exceptând râurile din bazinele hidrografice Vedea, Bârlad, Bahlui, Jijia, bazinele mijlocii și inferioare ale Jiului, Argeșului, Ialomiței, bazinul inferior al Oltului, cursul Prutului și pe râurile din Dobrogea, unde vor fi relativ staționare.
Pe cursul mijlociu și inferior al Someșului și cursurile inferioare ale Crasnei, Bacăului și Crișurilor debitele vor fi în scădere ușoară.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staționar (5100 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia – Bechet și Oltenița – Tulcea și în creştere pe sectorul Corabia – Giurgiu.