Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 31.03.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 30.03.2019
ora 07.00 – 31.03.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Buzău, Putna, Rm. Sărat, Trotuș, Jijia, bazinele inferioare ale Moldovei și Bistriței, cursurile mijlocii și inferioare ale Someșului, Murelului, cursurile inferioare ale Crișului Negru, Crișului Alb, Arieșului, Târnavelor, Timișului, cursul superior și mijlociu al Prutului, unde au fost în scădere.
Mici creșteri de niveluri și debite ca urmare a cedării apei din stratul de zăpadă s-au înregistrat pe unele râuri mici zonele de munte, în special pe cele din nordul țării.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din  mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Prahova, bazinele superioare ale râurilor: Someșul Mare, Mureș, Jiu, Cibin, Buzău, Bistrița, Moldova, Suceava și mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele Vedea, Bârlad, pe afluenții Prutului și izolat în bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Crișul Negru, Crișul Alb și bazinul inferior al Argeșului.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 30–31.03.2019 a fost în scădere, având valoarea de 5800 m3/s, sub media multianuală a lunii martie (6700 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Zimnicea și la Brăila și în creștere pe sectoarele Giurgiu – Vadu Oii și Galați – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 31.03.2019
ora 07.00 – 01.04.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând cursurile mijlocii și inferioare ale râurilor: Mureș, Timiș, Buzău, Prut, cursurile inferioare ale Someșului, Putnei, Trotușului și Bistriței, unde vor fi în scădere.
Sunt posibile creșteri de niveluri și debite ca urmare a cedării apei din stratul de zăpadă pe unele râuri mici zonele de munte.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (5600 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Oltenița, în creştere pe sectorul Călărași – Galați şi relativ staționare pe sectorul Isaccea – Tulcea.