Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 31.01.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 31.01.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în creștere datorită efectului combinat al precipitațiilor slabe căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării, exceptând râurile din bazinul hidrografic Vedea, cele din Dobrogea, bazinul inferior al Oltului, bazinele mijlocii și inferioare ale Argeșului și Ialomiței, unde au fost relativ staționare și cursul inferior al Mureșului, unde au fost în scădere ușoară.
Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, pod de gheaţă) prezente pe majoritatea râurilor din ţară (exceptând râurile din Maramureș, Crișana, Banat și Oltenia) au fost în general în diminuare, restrângere și eliminare.
Debitele se situează în general la valori între 30-90% din normalele lunare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Caraș, Ialomița, Prahova, Buzău, Putna, Rm. Sărat, Trotuș, cursurile superioare ale Izei, Turului, Lăpușului, Someșului, Crasnei, Barcăului, Crișurilor și Prutului, bazinul inferior al Argeșului și cele din Dobrogea, unde au valori în jurul și peste mediile multianuale lunare.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 30.01.2018 – 31.01.2018 a fost în scădere, având  valoarea  de 6700 m3/s, peste media multianuală a lunii ianuarie (4950 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere la Gruia și pe sectorul Corabia – Tulcea și în creștere pe sectorul Calafat – Bechet.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 31.01.2018 – 01.02.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în creștere datorită efectului combinat al precipitațiilor slabe prevăzute, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării, exceptând râurile din bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Someșul Mare, Vedea, cele din Dobrogea, bazinul inferior al Oltului, bazinele mijlocii și inferioare ale Jiului, Argeșului și Ialomiței, bazinul superior al Bistriței, unde vor fi relativ staționare.
Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, pod de gheaţă) prezente pe majoritatea râurilor din ţară (exceptând râurile din Maramureș, Crișana, Banat și Oltenia) vor fi în general în diminuare, restrângere și eliminare, exceptând unele râuri din nordul țării, unde se vor menține fără modificări importante.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (6500 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia – Bechet și Zimnicea – Tulcea și in creștere ușoară pe sectorul Corabia – Tr. Măgurele.