Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 30.12.2020 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 29.12.2020 ora 07.00 – 30.12.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în în creștere ca urmare a precipitațiilor slabe lichide căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, bazinele superioare ale Turului, Crișurilor, Someșului Mic, Arieșului, Mureșului, Begăi, Bârzavei, bazinele superioare și mijlocii ale Someșului, Timișului, bazinul inferior al Mureșului, cursurile inferioare ale Ialomiței, Buzăului, Rm. Sărat, Putnei și Bârladului, relativ staționare pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Vedea, cele din Dobrogea, bazinele inferioare ale Crișului Repede și Argeșului și în scădere pe celelalte râuri.
Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri) prezente în bazinele superioare ale Bistriței și Moldovei, au fost în ușoară diminuare și restrângere. 
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile: Vișeu, Tur, Arieș, Cerna, Jiu, Olt, Ialomița, Siret (exceptând Bârladul), bazinele superioare ale Izei, Someșului, Lăpușului, Crișului Alb, Mureșului, cursurile superioare ale Bârzavei, Carașului, Nerei, cursul mijlociu și inferior al Prutului și pe cele din Dobrogea şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice Jijia și Crasna. 
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 29 – 30.12.2020 a fost în creştere, având valoarea de 4100 m3/s, sub media multianuală a lunii decembrie (5200 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere pe sectorul Gruia – Giurgiu și în scădere pe sectorul Oltenița – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 30.12.2020 ora 07.00 – 31.12.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creștere ca urmare a precipitațiilor lichide prevăzute, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, bazinul mijlociu și inferior al Mureșului și bazinul superior și mijlociu al Jiului, relativ staționare pe râurile din bazinele hidrografice Târnave, Vedea, cele din Dobrogea, bazinele superioare ale Mureșului, Bistrișei, bazinul superior și mijlociu al Oltului și bazinul inferior al Argeșului și în scădere pe celelalte râuri.
Formațiunile de gheață (gheaţă la maluri) existente în bazinele superioare ale Bistriței și Moldovei vor fi în diminuare și restrângere.
Creșteri mai importante de niveluri și debite ca urmare a precipitațiilor mai însemnate cantitative prevăzute și cedării apei din stratul de zăpadă se pot înregistra pe unele râuri mici din sud – vestul, nord – vestul țării și zonele montane din vestul țării.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere (4600 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere pe sectorul Gruia – Oltenița, în scădere pe sectorul Călărași – Brăila și relativ staționare pe sectorul Galați – Tulcea.