Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 30.12.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 29.12.2018
ora 07.00 – 30.12.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost relativ staţionare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Lăpuș, Arieș și cursurile inferioare ale Someșului și Mureșului unde au fost în scădere.
Pe cursul superior al Prutului și cursurile inferioare ale Timișului și Jijiei, debitele au fost în creștere datorită propagării.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Crișuri, Bega, Bârzava, Vedea, Trotuș, Moldova, Suceava, bazinul mijlociu și inferioar al Timișului, bazinele inferioare ale Mureșului și Argeșului şi sub 30% din normale pe râurile din bazinele hidrografice Bârlad şi Jijia.
Formațiunile de gheață (gheaţă la mal, izolat pod de gheaţă și năboi) s-au menținut fără modificări importante, fiind prezente pe râurile din zonele de deal și munte din centrul și estul țării.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 29 – 30.12.2018 a fost în crestere, având  valoarea de  4800  m3/s,  sub  media  multianuală   a  lunii  decembrie  (5200 m3/s). 
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creștere pe sectorul Gruia – Hârșova și în scădere pe sectorul Vadu Oii – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 30.12.2018
ora 07.00 – 31.12.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi relativ staţionare, exceptând râurile din bazinele: Vișeu, Iza, Tur, Lăpuș, cursurile mijlocii și inferioare ale Someșului și Mureșului și cursurile inferioare ale Crasnei, Barcăului și Crișurilor unde vor fi în scădere.
Creșteri de niveluri și debite ca urmare a precipitațiilor slabe prognozate și cedării apei din stratul de zăpadă se pot înregistra pe unele râuri mici din vestul și centrul țării.
Formațiunile de gheață existente se vor menține fără modificări importante. 
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creștere (5300 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creștere.