Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 30.08.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 29.08.2019 ora 07.00 – 30.08.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând cursurile inferioare ale Someșului și Mureșului și cursul superior al Prutului, unde vor fi în creștere prin propagare.
Pe râurile din bazinele: Vișeu, Iza, Tur, Crișul Negru, Crișul Alb, Arieș și bazinul superior și mijlociu al Someșului, debitele vor fi în scădere ușoară.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mici pe unele râuri din bazinele hidrografice: Tur, Lăpuș, Bârzava, Moraviţa, Nera, Putna, Rm. Sărat, Bârlad, pe cursurile inferioare ale Timișului, Carașului și Bistriței, pe cursul superior al Siretului, pe râul Tazlău, pe unii afluenți ai Someșului Mic (Lonea, Fizeș), Crișului Negru (Valea Roșie, Holod, Teuz), Mureșului (Iara, Vișa, Ampoi), Oltului superior și mijlociu (Râul Negru, Covasna, Ghimbăşel, Homorod, Breaza, Hârtibaciu), Argeşului superior (Arefu, Vâlsan, R. Doamnei) şi pe afluenţii Prutului.
În interval au fost emise 1 ATENŢIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 29.08 – 30.08.2019 a fost staționar, având valoarea de 2900  m3/s, sub media multianuală a lunii august  (4300 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere pe sectorul Gruia – Oltenița și în scădere pe sectorul Călărași – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 30.08.2019 ora 07.00 – 31.08.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crişul Negru, Crişul Alb, Arieș și cursul superior al Prutului, unde vor fi în scădere uşoară.
Pe cursul inferior al Muresului, debitele vor fi în creştere prin propagare.
Sunt posibile scurgeri pe versanți, torenți, pâraie și creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri mici din sud-estul țării și zonele de deal și munte, datorită precipitaţiilor sub formă de aversă, prognozate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (2800 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor în scădere pe sectorul Gruia – Calafat, în creștere pe sectorul Bechet – Hârșova şi relativ staționare pe sectorul Vadu Oii – Tulcea.