Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 30.07.2021 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 29.07.2021 ora 07.00 – 30.07.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând cursul mijlociu al Someșului, cursurile mijlocii și inferioare ale Bistriței și Trotușului, cursurile inferioare ale Someșului Mic, Lăpușului, Crasnei, Barcăului, Crișului Repede, Târnavei Mari, Putnei și Prutului, unde au fost în creștere prin propagare și râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Crișul Negru, Crișul Alb, Mureș, bazinele superioare și mijlocii ale Someșului Mic, Timișului, bazinele superioare ale Someșului, Lăpușului, Crasnei, Barcăului, Crișului Repede, Begăi și cursul inferior al Someșului, unde au fost în scădere.
Scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu efect de inundaţii locale şi creşteri mai importante de niveluri şi debite, s-au înregistrat pe unele râuri mici din bazinele hidrografice Suceava, Jijia, Prahova, bazinele superioare ale Argeșului, Ialomiței și pe unii afluenți ai Oltului superior aferenți sectorului aval s.h. Podu Olt-amonte s.h. Feldioara, ca urmare a precipitațiilor mai însemnate cantitativ căzute în interval sub formă de aversă și cu caracter torențial.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinul hidrografic Prahova  și pe râurile din Dobrogea şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Iza, Tur, Lăpuș, Bega Veche, Timiș, Bârzava, Moravița, Nera, Cerna, Bârlad, unii afluenți ai Crișului Negru (Valea Roșie Holod, Teuz), afluenții Prutului și cursul superior al Târnavei Mici.
În interval au fost emise două AVERTIZĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 29.07.2021 – 30.07.2021 a fost în scădere, având valoarea de 4800 m3/s, sub media multianuală a lunii iulie (5350 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Corabia și în creștere pe sectorul Tr. Măgurele – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 30.07.2021 ora 07.00 – 31.07.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Crișuri, Mureș, bazinul superior și mijlociu al Someșului, unde vor fi în scădere și cursurile inferioare ale Someșului, Putnei, Bistriței și Prutului, unde vor fi în creștere prin propagare.
Sunt posibile scurgeri pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu efect de inundaţii locale şi creşteri mai însemnate de niveluri şi debite pe unele râuri mici din zonele de deal și de munte, ca urmare a precipitațiilor prognozate sub formă de aversă, cu caracter torențial.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (4600 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Tr. Măgurele, staționare la Zimnicea și în creștere pe sectorul Giurgiu – Tulcea.