Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 30.04.2020 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 29.04.2020 ora 07.00 – 30.04.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creștere ca urmare a precipitațiilor căzute în interval și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Lăpuș, Someșul Mic, Crasna, Barcău, Arieș, bazinele superioare ale Turului, Begăi, Bârzavei, Moraviței, Carașului, Nerei, Cernei, Bistriței, bazinele superioare și mijlocii ale Someșului, Crișurilor, Timișului și unii afluenți ai Mureșului mijlociu și inferior, în scădere ușoară pe cursul superior al Prutului și relativ staționare pe celelalte râuri.
Creșteri mai însemnate de niveluri și debite ca urmare a precipitațiilor mai însemnate cantitativ căzute în interval sub formă de aversă s-au înregistrat pe unele râuri mici din zonele de munte din Banat și Crișana.
Mici creșteri de niveluri și debite s-au mai înregistrat și pe unele râuri din zonele de munte din sudul și estul țării ca urmare a precipitațiilor slabe căzute în interval.
Debitele se situează la valori sub 30% din normalele lunare, mai mari (în general la valori cuprinse între 30 – 50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Someșul Mic, Bârzava, bazinul hidrografic al Jiului, pe unii afluenți ai Oltului inferior, pe cursurile râurilor Teleorman și Neajlov, pe râurile din Dobrogea și pe cele din bazinul superior al Bistriței.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 29.04.2020 – 30.04.2020 a fost în scădere ușoară, având valoarea de 3250 m3/s, sub media multianuală a lunii aprilie (7900 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectoarele Gruia – Zimnicea şi Hârşova – Brăila şi relativ staţionare pe sectoarele Giurgiu – Cernavodă și Galaţi – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 30.04.2020 ora 07.00 – 01.05.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creștere ca urmare a precipitațiilor prevăzute și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, bazinele superioare ale Jiului, Argeșului, Ialomiței, Buzăului, Sucevei, Moldovei, bazinele superioare și mijlocii ale Oltului și Bistriței și relativ staționare pe celelalte râuri.
Creșteri mai însemnate de niveluri și debite ca urmare a precipitațiilor mai însemnate cantitativ prevăzute sub formă de aversă se pot înregistra pe unele râuri mici din zonele de munte din Banat, Crișana și Maramureș.
Mici creșteri de niveluri și debite se pot înregistra și pe unele râuri din sud-estul țării ca urmare a precipitațiilor slabe prevăzute.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere ușoară (3200 m3/s).
În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Oltenița şi la Brăila şi relativ staţionare pe sectoarele Călărași – Vadu Oii şi Galați –  Tulcea.