Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 30.04.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 29.04.2019
ora 07.00 – 30.04.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în creștere ca urmare a precipitațiilor slabe căzute în interval și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Someş (exceptând bazinul superior al Someşului Mare), Tur, cursurile inferioare ale Crasnei, Barcăului, Crişurilor, Jiului, cursurile mijlocii şi inferioare ale Mureşului, Timişului, Bârzavei, Ialomiţei, Bistriței şi cursul superior al Prutului.
Pe râurile din bazinele hidrografice: Viseu, Iza, Moraviţa, Caraş, Cerna, Buzău, Rm. Sărat, Putna, bazinele superioare şi mijlocii ale Crasnei, Barcăului, Crişurilor, Begăi, Timişului, Bârzavei, Jiului, Oltului, Argeşului, bazinele superioare ale Ialomiţei,  Bistriței şi pe cursul mijociu şi inferior al Prutului debitele au fost în scădere, iar pe celelalte râuri în general staţionare.
Creșteri izolate de niveluri și debite ca urmare a precipitațiilor  slabe  căzute în  interval  s-au înregistrat pe unele râuri mici din bazinele superioare ale Timișului, Bârzavei, Nerei, Jiului, bazinului inferior al Mureșului și pe unele râuri mici din zonele montane.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinul hidrografic Vișeu, bazinul superior și mijlociu al Bistriței (afluent al Siretului), bazinele superioare ale Crasnei, Jiului, Argeşului şi Ialomiţei și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele râurilor: Mureș și unii afluenți ai săi, Bistra, Bârlad, Jijia, pe unii afluenţi din bazinele superioare ale Oltului şi Argeşului şi pe unii afluenţi ai Prutului.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 29.04 – 30.04.2019 a fost în crestere ușoară, având valoarea de 4700 m3/s, sub media multianuală a lunii aprilie (7900 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere la Gruia și pe sectorul Bechet – Corabia și în scădere la Calafat și pe sectorul Tr. Măgurele – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 30.04.2019
ora 07.00 – 01.05.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în creștere ca urmare a precipitațiilor prevăzute, cedării apei din stratul de zăpadă aferent zonelor montane și propagării, exceptând cursul mijlociu și inferior al Prutului, unde vor fi în scădere și râurile din Dobrogea, bazinele inferioare ale Vedei, Argeșului și unii afluenți ai Oltului inferior, unde vor fi relativ staționare.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri importante de niveluri și debite pe unele râuri din nordul Moldovei, din Maramureș, Transilvania, Banat și zonele montane, ca urmare a  precipitaţiilor însemnate cantitativ prevăzute sub formă de aversă.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creștere (4800 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere pe sectorul Gruia – Zimnicea şi în scădere pe sectorul Giurgiu – Tulcea.