Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 30.03.2021 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 29.03.2021 ora 07.00 – 30.03.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creștere ca urmare a efectului combinat al precipitațiilor slabe prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş (exceptând cursul său inferior), Crasna, Barcău, Crişuri, Arieş, Târnave, Bega, Timiş, Bârzava, Moravița, Caraş, Nera, Cerna, Buzău, Rm. Sărat, Putna, Trotuş, Bistrița, Moldova, Suceava, cursul Siretului, cursul superior al Prutului, bazinele superioare ale Someşului, Mureşului, Jiului, Argeşului, Ialomiței şi bazinul superior şi mijlociu al Oltului.
Pe râurile din bazinul Bârladului, cursurile mijlocii şi inferioare ale Mureşului şi Prutului, afluenții Prutului şi pe râurile din Dobrogea debitele au fost staționare, iar pe celelalte râuri debitele au fost în scădere.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-90%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Bega, Bârzava, Caraș, Nera, Prahova, bazinele superioare ale Crișului Repede, Jiului, Argeșului, Ialomiței, Trotușului, pe râurile din Dobrogea și pe cursul Prutului şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice Bega Veche, Rm. Sărat și Bârlad.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 28.03.2021 – 29.03.2021 a fost în scădere, având valoarea de 5200 m3/s, sub media multianuală a lunii martie (6700 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere la Gruia și în scădere pe sectorul Calafat – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 30.03.2021 ora 07.00 – 31.03.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în creștere ca urmare a efectului combinat al precipitațiilor slabe prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării exceptând râurile din sudul şi estul țării unde vor fi staționare.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staționar (5200 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere pe sectorul Gruia – Clafat şi în scădere pe sectorul Bechet – Tulcea.