Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 29.09.2021 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 28.09.2021 ora 07.00 – 29.09.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creștere  datorită precipitațiilor căzute în interval și propagării pe râurile din bazinele Crasna, Barcău, Târnave, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna, bazinele superioare și mijlocii ale Crișurilor, Arieșului, Someșului Mic, Begăi și Timișului și în general staționare pe celelalte râuri.
Scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și formarea de viituri rapide cu efecte de inundații locale și creșteri semnificative de niveluri și debite s-au înregistrat pe unele râuri mici din bazinele Târnave, Pogăniș, Bârzava și Caraș.  
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-90%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe cursul râului Sabar, pe cursurile superioare ale Vișeului, Someșului Mare, Bârzavei și pe unele râuri din Dobrogea și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Bega Veche, Bistra, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Tazlău, Rm. Sărat, Bârlad, pe unii afluenți din bazinul superior al Argeșului și din bazinul Prutului.
În interval au fost emise patru ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 28.09.2021 – 29.09.2021 a fost în scădere, având  valoarea de 2600 m3/s, sub media multianuală a lunii septembrie (3800 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere pe sectorul Gruia – Cernavodă și relativ staționare pe sectorul Hârșova – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 28.09.2021 ora 07.00 – 29.09.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând cursurile mijlocii si inferioare ale Crasnei, Barcăului, Crișurilor, Arieșului, Târnavelor, Mureșului, Begăi, Timișului, Bârzavei, Carașului, Nerei și Cernei unde vor fi în creștere prin propagare.
Sunt posibile ușoare creșteri de niveluri și debite și pe unele râuri mici din zonele de deal și munte din jumătate de vest a țării datorită precipitațiilor, slab cantitativ, prognozate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staționar (2600 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia – Bechet și în creștere pe sectorul Corabia – Tulcea.