Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 29.08.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 28.08.2019 ora 07.00 – 29.08.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând cursurile mijlocii și inferioare ale Crișului Negru, Crișului Alb, Mureșului și cursurile inferioare ale Arieșului, Begăi și Timișului, unde au fost în creștere datorită propagării.
Pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna și Buzău, debitele au fost în scădere ușoară.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mici pe unele râuri din bazinele hidrografice: Tur, Lăpuș, Bârzava, Moraviţa, Nera, Putna, Rm. Sărat, Bârlad, pe cursurile inferioare ale Timișului, Carașului și Bistriței, pe cursul superior al Siretului, pe râul Tazlău, pe unii afluenți ai Someșului Mic, Crișului Negru, Mureșului, Oltului superior și mijlociu şi pe afluenţii Prutului.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 28.08 – 29.08.2019 a fost în creştere, având valoarea de 2900  m3/s, sub media multianuală a lunii august  (4300 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere pe sectorul Gruia – Zimnicea, în scădere pe sectorul Giurgiu – Galați și relativ staționare pe sectorul Isaccea – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 29.08.2019 ora 07.00 – 30.08.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând cursul inferior al Muresului, unde vor fi în creştere datorită propagării.
Pe râurile din bazinele hidrografice hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crişul Negru, Crişul Alb, Bega, Timiş şi Buzău, debitele vor fi în scădere uşoară.
Sunt posibile scurgeri pe versanți, torenți, pâraie și creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri mici din nord-vestul țării și din zona de deal și  munte, datorită precipitaţiilor sub formă de aversă, prognozate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staţionar (2900 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor în scădere pe sectoarele Gruia – Calafat şi Călăraşi – Tulcea şi în creştere pe sectorul Bechet – Olteniţa.