Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 29.07.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 28.07.2019 ora 07.00 – 29.07.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creștere ca urmare a precipitațiilor căzute în interval și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Drincea, Desnățui, bazinele superioare și mijlocii ale Begăi, Timișului, Jiului, afluenții Mureșului inferior și Oltului inferior, cursul inferior al Turului, în scădere ușoară pe râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Argeș, Ialomița, Siret, Prut, bazinul superior și mijlociu al Oltului și relativ staționare pe celelalte râuri.
Creșteri de debite și niveluri ca urmare a precipitațiilor căzute în interval sub formă de aversă, cu caracter torențial, izolat mai însemnate cantitativ, s-au mai înregistrat și pe unele râuri bazinele hidrografice: Vișeu, Barcău, Crișuri, Moldova și Bistrița.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe cursul superior al Turului şi pe unii afluenţi ai Prahovei şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Iza, Lăpuș, Crasna, Crişul Repede, Târnava Mare, Bistra, Moravița, Rm. Sărat, Bârlad, Jijia, în bazinul superior al Vedei, bazinul superior şi mijlociu al Oltului, pe unele râuri din bazinul superior al Argeşului, pe unii afluenţi ai Mureşului (Luţ, Niraj, Comlod, Iara, Feernic, Vișa, Domald, Târnava Mică, Ampoi, Secaș, Sebeş, Strei, Râul Mare) şi pe unele râuri din Dobrogea.
În interval au fost emise 5 ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Este în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ NR. 52 din 28.07.2019.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 28.07 – 29.07.2019 a fost  în scădere având valoarea de 2700 m3/s, sub media multianuală a lunii iulie (5350 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectoarele Gruia – Bechet şi Giurgiu – Tulcea şi în creștere pe sectorul Corabia – Zimnicea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 29.07.2019 ora 07.00 – 30.07.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în creștere ca urmare a precipitațiilor prevăzute și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Drincea, Desnățui, Jiu, Vedea, bazinele superioare ale Crișurilor și Arieșului, afluenții Mureșului inferior și Oltului inferior, în scădere ușoară pe râurile din bazinele hidrografice: Argeș, Ialomița, Siret, Prut, bazinul superior și mijlociu al Oltului și relativ staționare pe celelalte râuri.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri importante de debite și niveluri pe unele râuri din vestul și sud – vestul țării, ca urmare a precipitațiilor prevăzute sub formă de aversă, cu caracter torențial, izolat mai însemnate cantitativ. 
Se menține în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ NR. 52 din 28.07.2019 până la ora 14:00.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi relativ staționar (2700 m3/s).
În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia – Tr. Măgurele şi Oltenița – Tulcea şi în creștere ușoară pe sectorul Zimnicea – Giurgiu.