Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 29.05.2020 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 28.05.2020 ora 07.00 – 29.05.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în creștere ca urmare a precipitațiilor în curs, a celor prevăzute și propagării. Pe cursul inferior al Prutului (aval Fălciu) debitele au fost în scădere, iar pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu, Vedea, Ialomița, Buzău, Bârlad, bazinul mijlociu și inferior al Argeșului, bazinul inferior al Oltului și pe râurile din Dobrogea debitele au fost relativ staționare.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 10-30%, din mediile multianuale lunare, mai mari (40-70%) în bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Someșul Mic, Timiș, Bârzava, Jiu, Argeș, Neajlov, Prahova pe cursurile superioare ale Someșului, Moldovei, Bistriţei, Buzăului şi Prutului. 
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 28 – 29.05.2020 a fost în scădere, având valoarea de 3600 m3/s, sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Bechet și în creștere pe sectorul Corabia – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 29.05.2020 ora 07.00 – 30.05.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creștere ca urmare a precipitațiilor prevăzute și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Argeș, Vedea, Siret, Buzău, bazinele superioare ale Someșului, Mureșului și Ialomiței, bazinul superior și mijlociu al Oltului, cursul superior și mijlociu al Timișului, Prutului și afluenții săi și numai prin propagare pe cursurile inferioare ale Mureșului, Timișului și Bârzavei, în scădere pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcau, Crișuri, Jiu, bazinele inferioare ale Someșului și Prutului și relativ staționare pe celelalte râuri.
Sunt posibile scurgeri pe versanți, torenți, pâraie și creșteri mai însemnate de niveluri și debite pe unele râuri din zona montană din nordul, centrul, estul și sudul țării ca urmare a precipitațiilor prevăzute sub formă de aversă, izolat, cu caracter torențial.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE. 
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creștere (3700 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creștere la Gruia și pe sectorul Giurgiu – Tulcea și în scădere pe sectorul Calafat – Zimnicea.