Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 29.05.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 29.05.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost  în general staționare, exceptând râurile din bazinele: Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna, Jiu, bazinul superior și mijlociu al Argeșului, unde au fost în creștere datorită precipitațiilor înregistrate și propagării și doar prin propagare pe cursul mijlociu al Someșului, pe cursul inferior al Crișului Alb și pe cursul mijlociu și inferior al Prutului. 
Pe râurile din bazinele: Vișeu, Iza, Tur, bazinul superior al Someșului și cursul inferior al Crișului Negru, debitele au fost în scădere.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-70% din mediile multianuale lunare, mai mari (peste 100 % din normalele lunare) pe cursul superior al râului Bega și pe cursul mijlociu și inferior al Jiului și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Târnave, Iara, Putna, Rm. Sărat, Bârlad, pe cursurile superioare ale Crasnei, Mureșului și Oltului, pe afluenții Crișului Negru, Buzăului, Trotuşului şi Prutului şi pe unii afluenți ai Oltului mijlociu și ai Argeșului superior.
În interval au fost emise trei ATENŢIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 28 – 29.05.2018 a fost în scădere, având valoarea de 5000 m3/s, sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost scădere pe sectorul Gruia – Călăraşi, staţionare pe sectorul Cernavodă – Hârşova şi în creştere pe sectorul Vadu Oii – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 29.05.2018 – 30.05.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând râurile din bazinele: Vișeu, Iza, Tur, Crasna, Barcău, Crișuri, Bega, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, bazinele superioare și mijlocii ale Someșului, Timișului, Jiului și Argeșului, unde vor fi în scădere.
Pe cursurile inferioare ale Someșului, Timișului, Jiului, Argeșului și Prutului, debitele vor fi în creștere prin propagare.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (4900 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Brăila şi, staţionare pe sectorul Galaţi – Tulcea.