Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 29.04.2021 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 
28.04.2021 ora 07.00 – 29.04.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Caraș, Nera, Cerna, unele râuri mici din bazinul superior al Timișului și unii afluenți ai Mureșului inferior, unde au fost în creștere ca urmare a precipitațiilor căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană înaltă și propagării și râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Someș (cu excepția Someșului Mic, unde au fost staționare), cursul Mureșului și cursurile mijlocii și inferioare ale Crișului Negru și Crișului Alb, unde au fost în scădere ușoară. 
Creșteri de niveluri și debite ca urmare a precipitațiilor slabe căzute în interval și propagării s-au mai înregistrat și pe unele râuri mici din bazinele superioare ale Crișului Negru, Crișului Alb, Jiului, Motrului, pe unii afluenți ai Oltului inferior și pe unele râuri din sud – estul țării.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-90%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Prahova, bazinul mijlociu al Oltului, cursurile superioare ale Bârzavei, Trotuşului, Bistriţei, Prutului și pe râurile din Dobrogea şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Bega Veche, Bârlad, pe unii afluenți ai Jiului inferior și pe afluenții Prutului.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 28.04.2021 – 29.04.2021 a fost staționar, având valoarea de 5000 m3/s, sub media multianuală a lunii aprilie (7900 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectoarele Gruia – Bechet și Oltenița – Tulcea și în creștere pe sectorul Corabia – Giurgiu.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
29.04.2021 ora 07.00 – 30.04.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creștere ca urmare a precipitațiilor prevăzute, cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană înaltă și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Lăpuș, Cerna, bazinele superioare ale Someșului, Crișurilor, Someșului Mic, Arieșului, Begăi, Timișului, Jiului și unii afluenți ai Mureșului inferior și în general stațiuonare pe celelalte râuri.
Sunt posibile creșteri de niveluri și debite pe unele râuri mici din zonele de munte din centrul țării, ca urmare a precipitațiilor slabe prognozate și propagării.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creștere (5100 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere la Gruia și pe sectorul Zimnicea  – Călărași și în scădere pe sectoarele Calafat – Tr. Măgurele și Cernavodă – Tulcea.