Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 29.04.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
28.04.2019 ora 07.00 – 29.04.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în creștere datorită precipitațiilor căzute în interval și propagării, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Argeș, Ialomița, Trotuș, Bârlad, bazinul inferior al Oltului și cele din Dobrogea unde au fost staționare.
Scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri s-au înregistrat pe unele râuri din vestul și nord-vestul țării, ca urmare a  precipitaţiilor, sub formă de aversă, mai însemnate cantitativ căzute în interval. 
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinul Vișeu, bazinul superior și mijlociu al Bistriței (afluent al Siretului), bazinele superioare ale Crasnei, Crișului Repede și Arieșului și mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele râurilor: Mureș și unii afluenți ai săi, Bistra, Bârlad, Jijia, pe unii afluenţi din bazinele superioare ale Oltului şi Argeşului şi pe unii afluenţi ai Prutului.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 28.04 – 29.04.2019 a fost în crestere, având valoarea de 4600 m3/s, sub media multianuală a lunii aprilie (7900 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere pe sectorul Gruia – Calafat și în scădere pe sectorul Bechet – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
29.04.2019 ora 07.00 – 30.04.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Argeș, Ialomița, Bârlad, bazinul inferior al Oltului, afluenții Prutului și cele din Dobrogea unde vor fi în general staționare.
Pe cursurile mijlocii și inferioare ale Someșului, Crișurilor, Mureșului, Timișului și cursurile inferioare ale  Crasnei, Barcăului, Arieșului, Begai, Barzavei, Carașului, Nerei și Cernei, debitele vor fi în creștere prin propagare.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie și formarea de viituri rapide pe unele râuri mici din sud-vestul și nord-vestul țării, ca urmare a  precipitaţiilor prevăzute sub formă de aversă, izolat mai însemnate cantitativ.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creștere (4700 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere pe sectorul Gruia – Bechet şi în scădere pe sectorul Corabia – Tulcea.