Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 29.01.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 28.01.2019 ora 07.00 – 29.01.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost relativ staţionare, exceptând cursurile mijlocii şi inferioare ale Neajlovului, Argeşului şi Ialomiţei, unde au fost în creştere prin propagare.
Pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişuri, Jiu, Vedea, pe cursul superior al Neajlovului, în bazinele superioare ale Argeşului, Ialomiţei şi pe cursul inferior al Oltului, debitele au fost în scădere.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (peste 100% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Crișul Negru, Crişul Alb, Târnava Mică, Bega, Jiu, Vedea, Argeș, Ialomița, Suceava, Moldova, bazinele mijlocii și inferioare ale Someșului, Oltului, pe cursul Siretului, pe unii afluenţi ai Bistriţei (Bistricioara, Bicaz, Cuejdiu, Iapa, Cracău) și pe râurile din Dobrogea şi sub 30% din mediile multianuale pe unii afluenți ai Bârladului.
Formațiunile de gheață (gheaţă la mal, năboi și pod de gheaţă) existente în majoritatea bazinelor hidrografice, cu excepția râurilor din vestul și sudul țării, au fost în diminuare, restrângere și eliminare, cu excepția râurilor din Moldova, unde s-au menținut fără modificări importante.
Amonte de baraj ac. Izvoru Muntelui, pe râul Bistrița, jud. Neamț, fenomenele de iarnă se manifestă pe o lungime totală de 4,8 km. Râul prezintă aglomerări de ghețuri cu grosimi cuprinse între 0,10 – 2,00 m de la viaduct Poiana Largului până aval 0,4 km baraj Topoliceni, pe o lungime de 4,8 km. 
Tronsonul  prezintă ochiuri şi canal dezgheţat cu lăţimi cuprinse între 1 şi 10 m pe 50% din lungime.
Se situează peste COTA DE ATENŢIE râul Neajlov la s.h. Vadu Lat (150+25)-jud. GR.
În interval a fost emisă o Atenţionare Hidrologică de Fenomene Imediate.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 28.01 – 29.01.2019 a fost în scădere, având valoarea de 4200 m3/s, sub media multianuală a lunii ianuarie (4950 m3/s). 
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Corabia și în creștere pe sectorul Tr. Măgurele – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 29.01.2019 ora 07.00 – 30.01.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi relativ staţionare, exceptând cursurile inferioare ale Neajlovului, Argeşului şi Ialomiţei, unde vor fi în creştere prin propagare.
Pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişuri, Jiu, Vedea, pe cursul superior şi mijlociu al Neajlovului, în bazinele superioare şi mijlocii ale Argeşului şi Ialomiţei şi pe cursul inferior al Oltului, debitele vor fi în scădere.
Sunt posibile creșteri de niveluri și debite pe unele râuri mici din vestul și sudul țării datorită cedării apei din stratul de zăpadă și precipitațiilor lichide prognozate (slabe cantitativ).
Formaţiunile de gheaţă vor fi în diminuare, restrângere şi eliminare, exceptând râurile din Moldova unde se vor menţine fără modificări importante.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (4000 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Zimnicea şi în creştere pe sectorul Giurgiu – Tulcea.