Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 28.12.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
27.12.2019 ora 07.00 – 28.12.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în scădere, exceptând cursul inferior al Mureşului, unde au fost în creștere prin propagare și râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Cerna, Vedea, Argeș, Ialomița, Buzău, Rm. Sărat, Putna, Trotuș, Suceava, Bârlad, Prut, cele din Dobrogea, bazinele superioare ale Crișurilor, Arieșului, Begăi, Timișului, Carașului, Nerei, Jiului și Oltului, unde au fost relativ staţionare.
Mici creșteri de niveluri și debite ca urmare a precipitațiilor lichide slabe căzute în interval s-au înregistrat pe unele râuri mici vestul și sudul țării.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari pe râurile din bazinele hidrografice: Caraş, Olt, în bazinele superioare şi mijlocii ale Vișeului, Mureşului, Jiului şi Bistriţei și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe: Crișul Alb, Moraviţa, Bârlad, Jijia, cursul inferior al Bistriței și cursul superior al Tazlăului. 
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 27.12.2019 – 28.12.2019 a fost în creștere, având valoarea de 5300 m3/s, peste media multianuală a lunii decembrie (5200 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier, debitele au fost în creștere pe sectorul Gruia – Brăila și staționare pe sectorul Galaţi – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
28.12.2019 ora 07.00 – 29.12.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în scădere, exceptând cursul inferior al Mureşului, unde vor fi în creștere prin propagare și râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Vedea, Argeș, Ialomița, Siret (cu excepția bazinului superior al Bistriței, unde vor fi în ușoară scădere), Prut, cele din Dobrogea, bazinele superioare ale Someșului Mic, Crișurilor, Arieșului, Jiului și bazinul mijlociu și inferior al Oltului, unde vor fi relativ staţionare.
Este posibilă apariția formațiunilor incipiente de gheață (ace de gheaţă, gheață la maluri) pe unele râuri mici din zonele montane din bazinele superioare ale Vișeului, Someșului Mare și Bistriței și se va intensifica curgerea de năboi pe râurile din nordul, centrul, estul, sud-estul țării și zonele de munte.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere (5700 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în general în creștere.