Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 28.09.2021 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 27.09.2021 ora 07.00 – 28.09.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creștere ca urmare a precipitațiilor căzute în interval și propagării pe râurile din bazinele superioare ale Someșului Mic, Crasnei, Barcăului, Crișurilor, Arieșului, Begăi și pe unii afluenți ai Mureșului inferior și relativ staționare pe celelalte râuri.
Creșteri izolate de niveluri și debite ca urmare a precipitațiilor slabe căzute în interval s-au mai înregistrat și pe unele râuri mici din zonele de munte din jumatatea de vest a țării.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-90%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe cursul râului Sabar, pe cursurile superioare ale  Vișeului, Someșului Mare, Bârzavei și pe unele râuri din Dobrogea și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Bega Veche, Bistra, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Tazlău, Rm. Sărat, Bârlad, pe unii afluenți din bazinul superior al Argeșului și din bazinul Prutului.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 27.09.2021 – 28.09.2021 a fost staționar, având  valoarea de 2700 m3/s, sub media multianuală a lunii septembrie (3800 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectoarele Gruia – Calafat și Hârșova – Tulcea și în creștere pe sectorul Bechet – Cernavodă.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 28.09.2021 ora 07.00 – 29.09.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creștere ca urmare a precipitațiilor prevăzute și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Someșul Mic, Crasna, Barcău, Crișuri, Arieș, Caraș, Nera, bazinele superioare ale Vișeului, Izei, Someșului, Mureșului, Cernei, Jiului, bazinele superioare și mijlocii ale Begăi, Timișului, Bârzavei și pe unii afluenți ai Mureșului inferior, în scădere pe cursurile inferioare ale râurilor Bega, Timiș și Bârzava și relativ staționare pe celelalte râuri.
Creșteri de niveluri și debite ca urmare a precipitațiilor prevăzute sub formă de aversă mai sunt posibile și pe unele râuri din zonele de munte din centrul și estul țării.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere ușoară (2600 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia – Bechet și Brăila – Tulcea și în creștere pe sectorul Corabia – Vadu Oii.