Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 28.09.2020 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
27.09.2020 ora 07.00 – 28.09.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în scădere ușoară, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someșul Mare, Someșul Mic, bazinul superior și mijlociu al Mureșului, bazinele mijlocii și inferioare al Jiului, Oltului, Argeșului, cursurile principale ale râurilor mari din bazinul hidrografic al Siretului și Prutului, cursul superior al Someșului, cursurile mijlocii și inferioare ale Crasnei, Barcăului, Crișurilor, Timișului, Bârzavei, Moraviței, Carașului, Nerei, Cernei, unde au fost în creștere ca urmare a propagării și precipitațiilor căzute în interval.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile lunare multianuale, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe: Vișeu, Iza, Tur, Bistra, Bârzava, Jiu, Cibin, bazinul superior al Argeșului, cursurile superioare ale Timișului, Moldovei, Bistriței, Trotușului, unii afluenți ai Mureșului (Toplița, Răstolnița, Geoagiu, Târnava Mică, Ampoi, Sebeș, Orăștie, Strei), afluenții Oltului inferior și pe râurile din Dobrogea, și mai mici (10-30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice Rm. Sărat, Milcov, Bârlad, pe cursul inferior al Buzăului, pe afluenții Prutului și unii afluenți ai Trotuşului (Dofteana, Oituz).
În interval au fost emisă o ATENȚIONARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate.
A fost în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 54 din 26.09.2020.
   
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 27.09 – 28.09.2020 a fost staționar, având  valoarea  de  2600 m3/s, sub   media  multianuală  a  lunii  septembrie  (3800 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere la Gruia, staționare la Calafat și în scădere pe sectorul Bechet – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
28.09.2020 ora 07.00 – 29.09.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, bazinele superioare și mijlocii al Mureșului, Jiului, Oltului, Argeșului, ai afluenților de dreapta ai Siretului și din bazinul mijlociu și inferior al Timișului, unde vor fi în creștere ca urmare a precipitațiilor prognozate și propagării. 
Sunt posibile scurgeri pe versanţi, torenţi, pâraie, creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri mici din zonele de deal și munte, în special pe cele din vestul, sud-vestul, centrul, sudul și estul țării, ca urmare a precipitațiilor sub formă de aversă prognozate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creștere (2700 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creștere pe sectorul Gruia – Bechet, staționare pe sectorul Corabia – Tr. Măgurele și în scădere pe sectorul Zimnicea – Tulcea.