Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 28.08.2021 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 
27.08.2021 ora 07.00 – 28.08.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna, Vedea, Ialomița, Bârlad,  bazinele mijlocii și inferioare ale Crasnei, Barcăului, Crișului Repede și cursul mijlociu și inferior al Prutului  unde vor fost staționare.
Pe râurile din bazinele hidrografice ale Crișului Alb, Crișului Negru, Bașeu, Jijia, bazinele superioare ale Arieșului, Crișului Repede, Crasnei, Barcăului, bazinele superioare și mijlocii ale Sucevei, Moldovei și pe cele din Dobrogea, debitele au fost în ușoară creștere datorită precipitațiilor căzute în interval și propagării, iar pe cursul mijlociu al Oltului și cursurile inferioare ale Jiului și Argeșului, creșterile s-au datorat numai propagării.
Scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, formarea de viituri rapide cu efecte de inundații locale și creșteri semnificatve de niveluri și debite s-au produs pe unele râuri mici din zonele de deal și munte, din nord – estul țării și din Dobrogea, datorită averselor torențiale, temporar accentuate, căzute în interval.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vaser, Iza, Lăpuş, Barcău, Crişul Negru, Bega, Bistra, Bârzava, Caraș, Tazlău, Rm. Sărat, pe unii afluenți ai Crișului Alb, Mureșului, Bârladului şi Jijiei.
În interval au fost emise patru ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 26.08.2021 – 27.08.2021 a fost în scădere, având valoarea de 3300 m3/s, sub media multianuală a lunii august (4300 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectoarele Gruia – Giurgiu și Hârșova– Tulcea și în creștere pe sectorul Oltenița – Cernavodă.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
28.08.2021 ora 07.00 – 29.08.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creștere datorită precipitațiilor prognozate și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Arieș, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna, Jiu, Vedea, Argeș, Ialomița, afluenții din bazinele inferioare ale Mureșului și Oltului și cele din Dobrogea unde vor fi în creștere datorită precipitațiilor prognozate și propagării, iar pe celelalte vor fi în general staționar.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, formarea de viituri rapide cu efecte de inundații locale și creșteri semnificatve de niveluri și debite pe unele râuri mici din zonele de deal și munte din vestul și sudul țării, datorită averselor torențiale, temporar accentuate, prognozate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staționar (3300 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia – Oltenița şi Isaccea – Tulcea și în creştere pe sectorul Călărași – Galați.