Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 28.08.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 27.08.2019 ora 07.00 – 28.08.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinul Buzău, bazinul mijlociu şi inferior al Someşului și bazinele inferioare ale Begăi și Timișului, unde au fost în creștere datorită precipitațiilor căzute în interval și propagării.
Izolat s-au înregistrat mici creşteri pe unele râuri din zonele de deal şi de munte, ca urmare a precipiaţiilor căzute în interval.
Pe cursul mijlociu și inferior al superior al Prutului, debitele au  în scădere ușoară.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari pe cursurile inferioare ale Jiului și Vedei şi mai mici pe unele râuri din bazinele hidrografice: Tur, Lăpuș, Timiș, Bârzava, Moraviţa, Nera, Putna, Rm. Sărat, Bârlad, pe cursurile inferioare ale Târnavei Mari, Timișului, Carașului și Bistriței, pe cursul superior al Siretului, pe râul Tazlău, pe unii afluenți ai Someșului Mic (Lonea, Fizeș), Crișului Negru (Valea Roșie, Holod, Teuz), Mureșului (Iara, Vișa, Ampoi), Oltului superior și mijlociu (Râul Negru, Covasna, Ghimbăşel, Homorod, Breaza, Hârtibaciu) şi pe afluenţii Prutului.
În interval a fost emisa 1 ATENŢIONARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate 
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 27.08 – 29.08.2019 a fost în creştere, având valoarea de 2800  m3/s, sub media multianuală a lunii august  (4300 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere la Gruia și pe sectorul Corabia – Cernavodă, în creștere pe sectorul Calafat – Bechet și relativ staționare pe sectorul Hârșova– Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 28.08.2019 ora 07.00 – 29.08.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând bazinul inferior al Someşului, unde vor fi în creştere datorită propagării
Sunt posibile scurgeri pe versanți, torenți, pâraie și creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri mici din zonele de deal şi munte datorită precipitaţiilor sub formă de aversă, prognozate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere (2900 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor în creștere pe sectorul Gruia – Zimnicea, în scădere pe sectorul Giurgiu – Hârşova şi staţionare pe sectorul Vadu Oii – Tulcea.