Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 28.05.2021 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 27.05.2021 ora 07.00 – 28.05.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creștere ca urmare a precipitațiilor prevăzute, cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană înaltă și propagării cu excepția râurilor din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someșul Mare, Someșul Mic, Crasna, Barcău, Crișuri, Bega, bazinul mijlociu și inferior al Timișului și bazinul inferior al Mureșului unde vor fi în scădere și râurile din bazinul Bârladului, cursurile mijlocii și inferioare ale Ialomiței și Prutului, cursul inferior al Argeșului și râurile din Dobrogea unde vor fi relativ staționare.
Scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte de inundaţii locale şi creşteri mai importante de debite şi niveluri s-au înregistrat pe unele râuri de pe raza județului Alba și în zona nordică a județului Covasna.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-90%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișul Alb, Crișul Negru, Gilort, cursurile superioare ale Jiului și Timișului, cursul mijlociu și inferior al Mureșului și pe unele râurile din Dobrogea şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Bistra, Cerna, Rm. Sărat, Tazlău,  Bârlad și pe afluenții Prutului.
În interval au fost emise patru AVERTIZĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
În interval s-a depășit COTA DE ATENȚIE pe râul Aiudul de Sus la stația hidrometrică Aiud (250+0)-jud. AB
Este în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 43 din 27.05.2021.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 27.05.2021 – 28.05.2021 a fost în scădere, având valoarea de 8200 m3/s, peste media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere pe tot sectorul românesc.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 28.05.2021 ora 07.00 – 29.05.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creștere ca urmare a precipitațiilor prevăzute, cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană înaltă și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu, Olt, Vedea, Argeș, Ialomița, Buzău, Suceava, Moldova, Bistrița, Trotuș, Rm. Sărat , Putna, Siret , Bârlad și Prut. Pe râurile din vestul și sud-vestul țării debitele vor fi în ușoară scădere și pe râurile din Dobrogea relativ staționare. 
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri mai importante de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE, cu o probabilitate mai mare în Transilvania și din jumatatea de nordul Moldovei, precum și în zonele montane.
Se menține în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 43 din 27.05.2021.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (8000 m3/s).
În aval de Porţile de Fier  debitele  vor  fi  în scădere la Gruia și în  creştere pe sectorul Calafat – Tulcea.