Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 28.05.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 28.05.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând cursurile inferioare ale râurilor Crişul Alb şi Arieş unde au fost in creştere uşoară prin propagare și cursul superior al Prutului unde au fost în scădere.
Datorită precipitaţiilor căzute în interval, sub formă de aversă şi cu caracter torenţial,      s-au înregistrat scurgeri pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de niveluri şi debite  pe unele râuri, în special din zonele de munte din vestul, nord-vestul şi sud-vestul ţării.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-70% din mediile multianuale lunare, mai mari (peste 100 % din normalele lunare) pe cursul superior al râului Bega și pe cursul inferior al Jiului și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Târnave, Iara, Putna, Rm. Sărat, Bârlad, pe afluenții Crișului Negru, Buzăului, Trotuşului şi Prutului şi pe unii afluenți ai Oltului mijlociu și ai Argeșului superior.
În interval au fost emise şapte ATENŢIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 27 – 28.05.2018 a fost în scădere, având valoarea de 5100 m3/s, sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Zimnicea, staţionare la Giurgiu şi în creştere pe sectorul Olteniţa – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 28.05.2018 – 29.05.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând râurile Iza, Tur şi Crişul Alb, cursurile inferioare ale Someşului şi Arieşului şi cursul superior al Prutului unde vor fi în scădere uşoară.
Sunt posibile scurgeri pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de niveluri şi debite pe unele râuri mici din vestul, sud-vestul, centrul țării şi din zonele de deal şi munte din centrul şi sudul ţării, datorită precipitaţiilor prevăzute, sub formă de aversă şi cu caracter torenţial.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (5000 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Giurgiu, staţionare pe sectorul Olteniţa – Călăraşi şi în creştere pe sectorul Cernavodă – Tulcea.