Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 28.04.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
27.04.2019 ora 07.00 – 28.04.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în creștere ca urmare a precipitațiilor căzute în interval și propagării, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Buzău, Putna, Rm. Sărat, Trotuș, Bârlad, Prut, cele din Dobrogea, bazinele mijlocii și inferioare ale Argeșului, Ialomiței, Moldovei, Sucevei, bazinele inferioare ale Jiului, Oltului, Bistriței, cursul mijlociu al Prutului și afluenții acestuia, unde au fost relativ staționare. 
Scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri s-au înregistrat pe unele râuri din nordul, centrul, vestul și sud- vestul ţării, ca urmare a  precipitaţiilor mai însemnate cantitativ căzute în interval sub formă de aversă. 
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe cursul superior al Bistriţei şi pe unele râuri din Dobrogea și mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele râurilor: Iza, Lăpuş, Mara, Crasna, Barcău, Mureș și unii afluenți ai săi, Bistra, Bârlad, Jijia, pe unii afluenţi din bazinele superioare ale Oltului şi Argeşului şi pe unii afluenţi ai Prutului.
În interval au fost emise trei Atenţionări Hidrologice pentru fenomene imediate.
Este în vigoare Atenţionarea Hidrologică nr. 7 din 26.04.2019.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 27.04 – 28.04.2019 a fost staționar, având valoarea de 4500 m3/s, sub media multianuală a lunii aprilie (7900 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere. 
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
28.04.2019 ora 07.00 – 29.04.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în creștere ca urmare a precipitațiilor prevăzute și propagării, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vedea, cele din Dobrogea, bazinele mijlocii și inferioare ale Bârladului și Prutului, bazinele inferioare ale Jiului, Oltului, Argeșului, Ialomiței, Buzăului, Rm. Sărat, Putnei și Trotușului, unde vor fi relativ staționare.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din jumătatea nordică a țării, precum și din zonele montane și submontane, cu posibile depășiri ale COTELOR DE ATENŢIE, ca urmare a  precipitaţiilor prevăzute sub formă de aversă, izolat mai însemnate cantitativ.
Se menține în vigoare Atenţionarea Hidrologică nr. 7 din 26.04.2019 până la ora 24.00.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creștere (4600 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere pe sectorul Gruia – Calafat şi în scădere pe sectorul Bechet – Tulcea.