Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 28.03.2021 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 
27.03.2021 ora 07.00 – 28.03.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creștere ca urmare a efectului combinat al precipitațiilor slabe căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Caraș, Nera, afluenții de dreapta ai Siretului, bazinele superioare ale Turului, Someșului, Lăpușului, Someșului Mic, Crasnei, Barcăului, Crișurilor, Arieșului, Mureșului, Jiului, Argeșului, Ialomiței, afluenții Prutului superior, bazinele superioare și mijlocii ale Begăi și Timișului și unii afluenți ai Oltului superior și mijlociu și Mureșului inferior, în scădere pe râurile din bazinul hidrografic Vedea, bazinele mijlocii și inferioare ale Jiului, Argeșului și Ialomiței, bazinul inferior al Oltului, cursurile Siretului și Prutului , cursurile inferioare ale Begăi, Timișului și Bârzavei și relativ staționare pe celelalte râuri.
Formaţiunile de gheaţă (gheață la maluri) prezente izolat în bazinele superioare ale  Someşul Mic, Moldovei şi Bistriței au fost în restrângere, diminuare și eliminare.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-90%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Someșul Mic, Crasna, Bega, Bârzava, Caraș, Prahova, bazinele superioare ale Crișului Repede, Jiului, Oltului, Argeșului, Trotușului, râurile din Dobrogea și pe cursul Prutului şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice Bega Veche, Rm. Sărat și Bârlad.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 27.03.2021 – 28.03.2021 a fost în scădere, având valoarea de 5400 m3/s, sub media multianuală a lunii martie (6700 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
28.03.2021 ora 07.00 – 29.03.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în creștere ca urmare a efectului combinat al precipitațiilor slabe prevăzute, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării, exceptând cursurile mijlocii și inferioare ale Siretului și Prutului, cursurile inferioare ale Someșului, Crișului Negru, Crișului Alb și Mureșului, unde vor fi în scădere și râurile din bazinele hidrografice Vedea, Bârlad, cele din Dobrogea, bazinele mijlocii și inferioare ale Jiului, Argeșului, Ialomiței și afluenții Oltului inferior, unde vor fi relativ staționare.
Formaţiunile de gheaţă (gheață la maluri) prezente izolat în bazinele superioare ale  Someşul Mic, Moldovei şi Bistriței vor fi în restrângere, diminuare și eliminare.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (5200 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere.