Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 28.03.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 27.03.2019 ora 07.00 – 28.03.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crișuri,Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna, Moldova, Bistrița, Buzău unde au fost în scădere.
Pe cursurile superioare ale Oltului, Prutului și cursul superior și mijlociu al Trotușului, debitele au fost în creștere datorită propagării.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din  mediile multianuale lunare, mai mari pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someșul Mare, Lăpuş,  Târnave, Arieș, Cibin, Prahova, Suceava, Moldova, Bistrița și Buzău, în bazinele superioare ale Mureșului, Jiului, Oltului, Trotușului, Putnei şi pe tot cursul Mureșului și Jiului și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele Vedea,  Bârlad, pe afluenții Prutului și izolat în bazinul inferior al Argeșului.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 27–28.03.2019 a fost în scădere, având valoarea de 6300 m3/s, sub media multianuală a lunii martie (6700 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere la Gruia și pe sectorul Bechet – Tulcea și în creștere la Calafat.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 28.03.2019 ora 07.00 – 29.03.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staţionare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera și Cerna unde vor fi în scădere.
Sunt posibile creșteri izolate de niveluri și debite pe unele râuri mici din zonele de deal și munte din nordul și estul țării datorită precipitațiilor lichide, slabe cantitativ, prognozate și cedării apei din stratul de zăpadă aferent zonelor montane.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (6100 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în general în scădere pe sectoarele Gruia – Calafat și Zimnicea – Tulcea si staționare pe sectorul Bechet – Tr. Măgurele.