Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 28.02.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 28.02.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în scădere uşoară, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Lăpuș, Crasna, Barcău, Crișul Repede, Someșul Mic, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, unde au fost relativ staţionare.
Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, nǎboi, pod de gheaţă) prezente pe majoritatea râurilor (cu excepția unor râuri din Crișana și Banat) au fost în extindere şi intensificare.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinul hidrografic Prahova, cele din Dobrogea, bazinele superioare ale Vișeului, Izei, Jiului, Trotușului, Bistriței, Moldovei, bazinele inferioare ale Vedei, Argeșului, și cursul inferior al Ialomiţei.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 27.02.2018 – 28.02.2018 a fost în scădere, având  valoarea de 6200 m3/s,  peste  media  multianuală  a  lunii  februarie  (5300 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectoarele Gruia – Calafat și Brăila – Tulcea, în creștere pe sectorul Bechet – Oltenița și staționare pe sectorul Călărași – Vadu Oii.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 28.02.2018 – 29.02.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în scădere uşoară.
Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, nǎboi, pod de gheaţă) prezente pe majoritatea râurilor (cu excepția unor râuri din Crișana și Banat) vor fi în extindere și intensificare.
Se vor intensifica curgerile de năboi (zăpadă înghețată în albie) pe majoritatea râurilor.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
 
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (6000 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia – Corabia și Isaccea – Tulcea, în creștere pe sectorul Tr. Măgurele – Călărași și relativ staționale Cernavodă – Galați.