Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 28.01.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 27.01.2019 ora 07.00 – 28.01.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
  Debitele au fost  în general în scădere, exceptând cursurile mijlocii și inferioare ale Jiului, Oltului, Vedei, Argeșului, Ialomiței și Buzăului și cursul inferior al Prutului, unde au fost în creştere prin propagare. 
Pe râurile din bazinele: Vișeu, Iza, Mureș, Siret (exceptând Buzăul), bazinele superioare ale Someșului, Oltului și Prutului și pe râurile din Dobrogea, debitele au fost relativ staționare.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (peste 100% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Crișuri, Târnava Mică, Bega, Bârzava, Jiu, Vedea, Argeș, Ialomița, Suceava, Moldova, bazinele mijlocii și inferioare ale Someșului, Barcăului, Oltului, pe cursul Siretului, pe unii afluenţi ai Bistriţei (Bistricioara, Bicaz, Cuejdiu, Iapa, Cracău) și pe râurile din Dobrogea şi sub 30% din mediile multianuale pe unii afluenți ai Bârladului.
Formațiunile de gheață (gheaţă la mal, năboi și pod de gheaţă) existente în majoritatea bazinelor hidrografice, cu excepția râurilor din vestul și sudul țării, au fost în diminuare, restrângere și eliminare, cu excepția râurilor din Moldova, unde s-au menținut fără modificări importante.
  Amonte de baraj ac. Izvoru Muntelui, pe râul Bistrița, jud. Neamț, fenomenele de iarnă se manifestă pe o lungime totală de 4,8 km. Râul prezintă aglomerări de ghețuri cu grosimi cuprinse între 0,10 – 2,00 m de la viaduct Poiana Largului până aval 0,4 km baraj Topoliceni, pe o lungime de 4,8 km. 
Tronsonul  prezintă ochiuri şi canal dezgheţat cu lăţimi cuprinse între 1 şi 10 m pe 50% din lungime.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 27.01 – 28.01.2019 a fost În scădere, având valoarea de 4300 m3/s, sub media multianuală a lunii ianuarie (4950 m3/s). 
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Calafat și în creștere pe sectorul Bechet – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 28.01.2019 ora 07.00 – 29.01.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în scădere, exceptând cursurile inferioare ale Jiului, Oltului, Vedei, Argeșului și Ialomiței, unde vor fi în creștere prin propagare.
Pe râurile din bazinele: Vișeu, Iza, Mureș, Siret, Prut, bazinul superior al Someșului, bazinul superior și mijlociu al Oltului și pe râurile din Dobrogea, debitele vor fi relativ staționare.
Sunt posibile creșteri de niveluri și debite pe unele râuri mici din vestul și sudul țării datorită cedării apei din stratul de zăpadă și precipitațiilor lichide prognozate (slabe cantitativ).
Formaţiunile de gheaţă vor fi în diminuare, restrângere şi eliminare, exceptând râurile din Moldova unde se vor menţine fără modificări importante.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (4200 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Calafat, relativ staţionare pe sectorul Bechet – Corabia şi în creştere pe sectorul Tr.Măgurele – Tulcea.