Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 27.09.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 26.09.2019 ora 07.00 – 27.09.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creștere datorită precipitațiilor căzute în interval și propagării, exceptând râurile din bazinul Vedea, bazinele mijlocii și inferioare ale Jiului, Argeșului și Ialomiței și bazinul inferior al Oltului unde au fost staționare.
Ca urmare a precipitaţiilor, cu caracter torențial, însemnate cantitativ, căzute în interval şi propagării, s-au pot produs scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide cu  efecte de inundaţii locale şi creşteri însemnate de debite şi niveluri pe unele râuri  din bazinele hidrografice: Bistrița, Trotuș, Putna, Bârlad, Jijia,  Bașeu, Olt superior și mijlociu și bazinele superioare ale Crișului Negru și Crișului Repede.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mici pe unele râuri din bazinele hidrografice: Mara,  Bistrița, Bistra, Tazlău, Bârlad, Sitna şi Jijia, pe cursul Siretului, pe unii afluenți ai Someșului (Ilișua, Lonea, Fizeș, Lăpuș), Mureșului (Luț, Comlod, Iara, Feernic, Laslea, Vișa, Domald, Secaș, Sebeș, Orăștie, Ștrei, Râul Mare, Râul Galben), Oltului superior și mijlociu (Râul Negru, Covasna, Ghimbăşel, Homorod, Breaza, Hârtibaciu) și Argeşului superior (Arefu, Vâlsan, R. Doamnei).
În interval au fost emise 1 AVERTIZARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate în data 27.09 și 5 ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate, 2 în data de 26.09 și 3 în data de 27.09.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 26–27.09.2019 a fost în scădere,  având  valoarea  de  2200  m3/s,  sub  media  multianuală a lunii septembrie (3800 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 27.09.2019 ora 07.00 – 28.09.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Jijia, Bahlui, Bârlad, Bistrița, Trotuș, Putna unde vor fi în creștere datorită precipitațiilor în curs, celor prognozate și propagării și numai prin propagare pe Siret, cursurile mijlocii și inferioare ale Someșului, Crișurilor, Mureșului, Timișului, Argeșului și Ialomiței, cursurile mijlocii ale Jiului, Oltului, Prutului și cursurile inferioare ale Crasnei, Barcăului, Arieșului, Târnavelor, Begăi, Bârzavei, Carașului, Nerei, Cernei și Bașeului.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi  staționar (2200 m3/s).
În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în creștere pe sectorul Gruia – Calafat și în scădere pe sectorul Bechet – Tulcea.