Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 27.08.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
26.08.2019 ora 07.00 – 27.08.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinele: Vișeu, Iza, Someșul Mare, cursurile inferioare ale Crișului Negru și Mureșului și cursurile mijlocii ale Begăi și Timișului, unde au fost în creștere datorită precipitațiilor prognozate și propagării.
S-au înregistrat scurgeri pe versanți, torenți, pâraie și creșteri izolate de niveluri și debite pe unele râuri mici din centrul, sudul și nordul țării, datorită precipitațiilor sub formă de aversă, înregistrate.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari pe cursurile inferioare ale Jiului și Vedei şi mai mici pe unele râuri din bazinele hidrografice: Tur, Lăpuș, Timiș, Bârzava, Moraviţa, Nera, Putna, Rm. Sărat, Bârlad, pe cursurile inferioare ale Târnavei Mari, Timișului, Carașului și Bistriței, pe cursul superior al Siretului, pe râul Tazlău, pe unii afluenți ai Someșului Mic (Lonea, Fizeș), Crișului Negru (Valea Roșie, Holod, Teuz), Mureșului (Iara, Vișa, Ampoi), Oltului superior și mijlociu (Râul Negru, Covasna, Ghimbăşel, Homorod, Breaza, Hârtibaciu), Argeșului superior (Arefu, Vâlsan, Râul Doamnei) şi pe afluenţii Prutului.
În interval au fost emise 9 ATENŢIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate şi o AVERTIZARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 26.08 – 27.08.2019 a fost staţionar, având valoarea de 2700  m3/s, sub media multianuală a lunii august  (4300 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere la Gruia, în scădere pe sectorul Calafat – Călărași și relativ staționare pe sectorul Cernavodă – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
27.08.2019 ora 07.00 – 28.08.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând bazinele superioare ale Crișurilor și Someșului Mic, unde vor fi în creștere datorită precipitațiilor prognozate și cursurile inferioare ale Mureșului, Begăi și Timișului, unde vor fi în creștere datorită propagării.
Sunt posibile scurgeri pe versanți, torenți, pâraie și creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri mici din vestul, nord-vestul țării și din zonele de deal şi munte datorită precipitaţiilor sub formă de aversă, prognozate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere (2800 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor în creștere pe sectorul Gruia – Calafat, staţionare pe sectoarele Bechet – Corabia şi Isaccea – Tulcea şi în scădere pe sectorul Tr. Măgurele – Galaţi.