Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 27.08.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 27.08.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staţionare, exceptând râurile din bazinele hidrografice Vişeul, Someș, Crasna, Barcău, Crișul Negru, Suceava, Arieș, cursurile superioare ale Mureșului,  Moldovei şi Bistriţei, cursul mijlociu al Mureșului, cursurile inferioare ale Crișului Repede și Crișului Alb unde au fost în creştere ca urmare a precipitaţiilor căzute în interval şi propagării.
Pe râurile din bazinele hidrografice Iza, Tur, Someșul Mic, Târnava Mică, Bega, Bega Veche, Timiș, Bârzava, bazinele superioare și mijloci ale Crișului Repede și Crișului Alb, pe cursul superior al Prutului şi pe cursul inferior al Mureşului, debitele au fost în uşoară scădere.
S-au înregistrat scurgeri pe versanți, torenți, pâraie și creșteri rapide de niveluri și debite pe unele râuri din nordul centrul şi sud-vestul țării, ca urmare a precipitaţiilor, sub formă de aversă şi mai importante cantitativ, căzute în interval.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Someșul Mic, Vedea, Prahova, Suceava, Moldova, pe cursurile superioare ale Oltului și pe unii afluenţi ai săi (Breaza, Arpaş, Cibin, Sadu, Lotru, Luncavăţ), pe cursurile superioare ale Bistriţei, Trotuşului şi pe cursurile mijlocii şi inferioare ale Mureșului, Begăi și Siretului şi pe unele râuri din Dobrogea și mai mici (10-30% din mediile multianuale lunare) pe râurile din bazinul Bârladului , Tur, Strei și pe afluenții Jijiei.
În interval au fost emise o AVERTIZARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene hidrologice imediate și patru ATENŢIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene hidrologice imediate.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
Este în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ NR 56 din 26.08.2018
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 26.08 – 27.08.2018 a fost staţionar, având valoarea de 2300 m3/s, sub media multianuală a lunii august (4300 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 27.08.2018 – 28.08.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în creștere datorită precipitațiilor prognozate și propagării.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și creșteri rapide de niveluri și debite cu posibile efecte de inundații locale pe unele râuri din vestul, nord-vestul, estul și centrul țării precum și din zonele de munte ca urmare a precipitaţiilor, sub formă de aversă, prognozate.
Este în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ NR 56 din 26.08.2018
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staționar (2300 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi staționare pe sectoarele Gruia – Bechet şi Hârșova – Galați, la Zimnicea și la Tulcea  și în scădere pe sectoarele Corabia – Tr.   Măgurele și Giurgiu – Cernavodă și la Isaccea.