Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 27.07.2021 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 26.07.2021 ora 07.00 – 27.07.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost, în general, în scădere, exceptând cursul mijlociu şi inferior al Prutului, unde au fost în creștere prin propagare.
Pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Jiu, Vedea, Argeș, Ialomița, afluenții Oltului inferior și pe cele din Dobrogea, debitele au fost în general staţionare. 
Scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie cu efecte, izolate, de inundații locale și creșteri mai importante de debite s-au produs pe unele râuri mici din bazinele Sucevei și Moldovei datorită precipitațiilor torențiale, sub formă de aversă căzute în interval.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinul superior al Oltului, pe cele din Dobrogea, pe Prahova, pe cursurile superioare ale Putnei și Bistriței şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Iza, Tur, Lăpuș, Bega Veche, Timiș, Bârzava, Moravița, Nera, Cerna, unii afluenți ai Crișului Negru (Pocola, Holod, Teuz) și pe cursurile superioare ale Crișului Alb, Barcăului și Crasnei.
În interval au fost emise o AVERTIZARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate și două ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 26.07.2021 – 27.07.2021 a fost staţionar, având valoarea de 5500 m3/s, peste media multianuală a lunii iulie (5350 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 27.07.2021 ora 07.00 – 28.07.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Bega, Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, Cerna, Jiu, Vedea, Argeș, Ialomița, afluenții Oltului inferior și pe cele din Dobrogea, unde vor fi staţionare și cursul inferior al Prutului unde vor fi în creștere prin propagare. 
Sunt posibile creşteri izolate de niveluri şi debite pe unele râuri mici, din zonele de munte, îndeosebi din nordul și centrul țării datorită precipitațiilor, slabe cantitativ, prognozate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (5400 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere la Gruia și în creștere pe sectorul Calafat – Tulcea.