Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 27.06.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 27.06.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
  Debitele au fost în creştere datorită precipitaţiilor căzute în interval şi propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Jiu, Olt, Vedea, Argeş, Ialomiţa şi pe râurile din Dobrogea şi doar prin propagare pe cursurile inferioare ale Mureşului, Siretului şi pe cursul mijlociu al Prutului.
Pe celelalte râuri debitele au fost în scădere.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (peste 100% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Someşul Mic, Crișul Repede, cursul Mureșului, Arieş, Bega Veche, Timiș, Bârzava, Moravița, Jiu, pe unii afluenţi ai cursului mijlociu şi inferior al Oltului, pe cursurile superioare ale Bistriţei, Trotuşului şi mai mici (20-30% din normalele lunare) pe Crasna, Putna, Rm. Sărat, Buzău, pe cursul mijlociu şi inferior al Trotuşului şi pe unii afluenți ai Oltului superior şi Argeşului superior.
În interval a fost emisă o ATENŢIONARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate.
Este în vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ nr. 38 din 26.06.2018.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 26.06 – 27.06.2018 a fost în scădere, având valoarea de 4600 m3/s, sub media multianuală a lunii iunie (6400 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Galați și în creștere pe sectorul Isaccea – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 27.06.2018 – 28.06.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creştere datorită precipitaţiilor, însemnate cantitativ, prognozate şi propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Jiu, Olt, Vedea, Argeş, Ialomiţa, pe cursurile superioare ale Sucevei, Moldovei, Bistriţei, Trotuşului, Putnei, Rm. Sărat, Buzăului, Bârladului, Jijiei şi Bahluiului şi pe râurile din Dobrogea şi doar prin propagare pe cursul inferior al Prutului.
Pe celelalte râuri debitele vor fi în scădere.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de niveluri şi debite cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE, mai ales pe unele râuri din sudul şi estul ţării şi din zonele de deal şi de munte ca urmare a precipitațiilor sub formă de aversă, cu caracter torenţial, prognozate.
Se menţine în vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ nr. 38 din 26.06.2018.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (4400 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere.