Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 27.03.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 26.03.2019 ora 07.00 – 27.03.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinele superioare ale Mureșului, Târnavelor, bazinele superioare și mijlocii ale Bistriței, Putnei și Buzăului, cursul mijlociu și inferior al Someșului, cursurile inferioare ale Turului, Lăpușului, unde au fost în creştere datorită efectului combinat al cedării apei din stratul de zăpadă, precipitaţiilor căzute în interval și propagării și râurile din bazinele hidrografice ale Vișeului, Izei, bazinele superioare ale Turului, Someșului, cursul mijlociu și inferior al Mureșului, cursurile inferioare ale Jiului și Ialomiței, unde au fost în scădere.
Mici creșteri de niveluri și debite ca urmare a precipitațiilor lichide căzute în interval și cedării apei din stratul de zăpadă s-au mai înregistrat și pe unele râuri din centrul, estul țării și zonele de munte. 
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din  mediile multianuale lunare, mai mari pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someșul Mare, Lăpuş,  Târnave, Arieș, Cibin, Prahova, Suceava, Moldova, Bistrița și Buzău, în bazinele superioare ale Mureșului, Jiului, Oltului, Trotușului, Putnei şi pe tot cursul Mureșului și Jiului și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele Vedea,  Bârlad, pe afluenții Prutului și izolat în bazinul inferior al Argeșului.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 26–27.03.2019 a fost în scădere, având valoarea de 6500 m3/s, sub media multianuală a lunii martie (6700 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Brăila și în creștere pe sectorul Galați – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 27.03.2019 ora 07.00 – 28.03.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staţionare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Lăpuș, bazinele superioare ale Mureșului, Oltului, bazinul superior și mijlociu al Someșului, afluenților de dreapta ai Siretului, cursul mijlociu și inferior al Mureșului, unde vor fi în scădere și cursul inferior al Someșului, unde vor fi în creștere prin propagare. 
Sunt posibile creșteri izolate de niveluri și debite pe unele râuri mici din zonele montane din sudul țării datorită precipitațiilor lichide prevăzute și cedării apei din stratul de zăpadă.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (6300 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în general în scădere.