Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 27.02.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 26.02.2019 ora 07.00 – 27.02.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staţionare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Buzău, Trotuș, cursul mijlociu și inferior al Siretului, cursul superior al Prutului, unde au fost în creștere ca urmare a precipitațiilor slabe căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării și cursurile inferioare ale râurilor: Someș, Crișul Alb, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Prut, unde au fost în scădere uşoară.
Mici creșteri de niveluri și debite ca urmare a precipitațiilor slabe căzute în interval și cedării apei din stratul de zăpadă s-au mai înregistrat pe unele râuri din sudul, estul țării și zonele montane.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 50-90 % din valorile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Arieş, Caraș, Cibin, Siret (exceptând unii afluenţi ai Bârladului și bazinul superior al Buzăului), Prut (exceptând Jijia) şi bazinele superioare ale Vișeului și Jiului. 
Formațiunile de gheață (gheaţă la mal, năboi și izolat pod de gheaţă) existente în bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Mureș, Olt, Siret, bazinele superioare ale Someșului, Crișului Repede, Nerei, Jiului, bazinele superioare și mijlocii ale Argeșului și Ialomiței și izolat pe unele râuri din Dobrogea au fost în restrângere și diminuare, exceptând unele râuri din zonele montare din Maramureș și nordul Transilvaniei, unde s-au menţinut fără modificări importante. Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 26 – 27.02.2019 a fost în creștere, având valoarea de 4900 m3/s, sub media multianuală a lunii februarie (5300 m3/s). 
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere la Gruia și în scădere pe sectorul Calafat – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 27.02.2019 ora 07.00 – 28.02.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staţionare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Buzău, Rm. Sărat, Putna, Trotuș, cursul inferior al Siretului, cursul superior al Prutului, unde vor fi în creștere ca urmare a precipitațiilor slabe prevăzute, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării și cursul inferior al Mureșului, unde vor fi în scădere uşoară.
Mici creșteri de niveluri și debite ca urmare a precipitațiilor slabe prevăzute și cedării apei din stratul de zăpadă se mai pot înregistra pe unele râuri din sudul, estul țării și zonele montane.
Formațiunile de gheață existente vor fi în diminuare și restrângere, cu excepția celor din Maramureș și nordul Transilvaniei, unde se vor menţine fără modificări importante. 
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staţionar (4900 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere pe sectorul Guia – Calafat şi scădere pe sectorul Bechet–Tulcea.