Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 26.10.2020 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 25.10.2020 ora 07.00 – 26.10.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staţionare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someșul Mare, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, bazinele superioare ale Crișurilor, Mureșului, Jiului, Argeșului, Buzăului, Trotușului, Bistriței, Moldovei, Sucevei și bazinul superior și mijlociu al Oltului, unde au fost în creștere ca urmare a precipitațiilor căzute în interval și propagării. Pe cursul Someșului și cursul inferior al Mureșului, debitele au fost în scădere.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile lunare multianuale, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Bârzava, Caraș, Jiu, cursurile superioare ale Ialomiței și Trotușului și pe cursul mijlociu și inferior al Siretului şi mai mici (sub 30% din aceste valori) în bazinele hidrografice: Bega Veche, Bârlad, Tazlău și Râmnicu Sărat.
În interval au fost emise trei ATENŢIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 25.10 – 26.10.2020 a fost în scădere, având valoarea de 7100 m3/s, peste media multianuală a lunii octombrie (3850 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Bechet și în creştere pe sectorul Corabia – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 26.10.2020 ora 07.00 – 27.10.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în în creștere ca urmare a precipitațiilor prognozate și propagării, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Someș, Crasna, Barcău, Bega, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Vedea, bazinele superioare ale Crișurilor, Jiului, bazinul mijlociu al Mureșului și bazinele inferioare ale Oltului și Argeșului, unde vor fi relativ staționare. Pe cursul mijlociu și inferior al Someșului și pe cursul inferior al Mureșului, debitele vor fi în scădere ușoară.
Sunt posibile scurgeri pe versanţi, torenţi şi pâraie şi creşteri de debite şi niveluri, pe unele râuri mici din zonele de deal și munte din estul și sud-estul țării.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (6800 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Zimnicea şi în creştere pe sectorul Giurgiu – Tr. Măgurele.