Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 26.08.2018 ora 07.00

 
Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 26.08.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staţionare, exceptând bazinul mijlociu şi inferior al  Someşului, unde a fost în creştere datorită precipitaţiilor căzute în interval şi propagării.
Pe Vişeu, Iza şi pe cursul superior al Prutului, debitele au fost în uşoară scădere.
S-au înregistrat scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și creșteri rapide de niveluri și debite cu efecte de inundații locale pe unele râuri din nordul, centrul şi sud-vestul ţării, ca urmare a precipitaţiilor, sub formă de aversă şi mai importante cantitativ, căzute în interval.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Iza, Vedea, Prahova, Suceava, Moldova, pe cursurile superioare ale Oltului, Bistriţei, Trotuşului şi pe cursul mijlociu şi inferior al Siretului şi pe unele râuri din Dobrogea și mai mici (10-30% din mediile multianuale lunare) pe râurile din bazinul Bârladului și pe afluenții Jijiei.
În interval au fost emise şapte ATENŢIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene hidrologice imediate.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 25.08 – 26.08.2018 a fost staţionar, având valoarea de 2300 m3/s, sub media multianuală a lunii august (4300 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 26.08.2018 – 27.08.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staţionare.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și creșteri rapide de niveluri și debite cu posibile efecte de inundații locale pe unele râuri din vestul, nord-vestul și centrul țării precum și din zonele de munte ca urmare a precipitaţiilor, sub formă de aversă, prognozate.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staționar (2300 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere pe sectorul Gruia – Calafat şi în scădere pe sectorul Bechet – Tulcea.