Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 26.07.2020 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
25.07.2020 ora 07.00 – 26.07.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în creştere ca urmare a precipitaţiilor căzute în interval şi propagării, exceptând bazinele hidrografice ale Vedei, Siretului (exceptând râurile din bazinele Bistriței, Moldovei și Sucevei), Prutului, bazinele mijlocii și inferioare ale Argeșului, Ialomiței și pe râurile din Dobrogea,unde au fost relativ staționare.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile lunare multianuale, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Someș, Crișuri, Arieș, Timiș, Bârzava, Cerna, Jiu, Ialomița, Bistrița, Trotuș, bazinul superior al Oltului, pe cursurile Mureșului și Prutului şi pe cursurile superioare ale și Moldovei și mai mici (10-30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele Bârladului si Jijiei.
Se situează peste COTELE DE APĂRARE râul Prut, pe sectorul Oancea – Șivița, ca urmare a tranzitării în regim controlat prin Acumularea Stânca Costeşti a viiturilor formate în amonte de intrarea în ţară, după cum urmează:
–  COTA DE ATENȚIE: la s.h. Oancea (440+31) – jud.GL și la s.h. Șivița (360+72) – jud. GL.
Scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie și creșteri semnificative de niveluri și debite s-au produs pe unele râuri mici din zonele de deal și munte din sud-vestul, vestul şi nordul ţării, datorită precipitațiilor torențiale, cu caracter de aversă căzute în interval.
Este în vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ nr. 44 din 24.07.2020.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 25.07 – 26.07.2020 a fost în creştere, având valoarea de 4800 m3/s, sub media multianuală a lunii iulie (5350 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere la Gruia și pe sectorul Bechet – Hârșova, staționare la Vadu Oii și în scădere la Calafat și pe sectorul Brăila – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
26.07.2020 ora 07.00 – 27.07.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staţionare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crișuri, Bega, Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, Cerna, Jiu, bazinul inferior al Mureșului şi bazinul mijlociu și inferior al Oltului, unde vor fi în creștere ca urmare a precipitațiilor prognozate și propagării.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri importante de niveluri şi debite cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE, pe unele râuri mici din zonele de deal și munte din vestul, centrul şi nordul ţării datorită precipitațiilor sub formă de aversă, de scurtă durată cu caracter torențial, prognozate.
Se va menţine peste COTELE DE ATENŢIE râul Prut, pe sectorul Oancea – Șivița, ca urmare a tranzitării în regim controlat prin Acumularea Stânca Costeşti a viiturilor formate în amonte de intrarea în ţară, după cum urmează : la s.h. Oancea (440+22) – jud.GL şi la Şiviţa (360+67) – jud. GL.
Se menţine în vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ nr. 44 din 24.07.2020.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staţionar (4800 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere pe sectorul Gruia – Brăila, staţionare la Galaţi şi în scădere pe sectorul  Isaccea – Tulcea.