Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 26.07.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 25.07.2019 ora 07 – 26.07.2019 ora 07
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staţionare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Iza, Vișeu, Someșul Mare, Târnave, Siret, Prut și bazinul superior al Mureșului unde au fost în ușoară scădere.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe cursul Prutului aval de Stânca Costeşti şi pe unii afluenţi ai Prahovei şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Lăpuș, Crasna, Crişul Repede, Crișul Negru, Moravița, Rm. Sărat, Bârlad, Jijia, bazinul superior şi mijlociu al Oltului, pe unele râuri din bazinul superior al Argeşului, pe unii afluenţi ai Mureşului (Luţ, Niraj, Comlod, Iara, Feernic, Vișa, Domald, Ampoi,Secaș, Sebeş, Strei, Râul Mare) şi pe unele râuri din Dobrogea.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 25.07 – 26.07.2019 a fost staţionar, având valoarea de 3000 m3/s, sub media multianuală a lunii iulie (5350 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectoarele Gruia – Giurgiu și Galați – Tulcea și relativ staționare pe sectorul Oltenița – Brăila.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 26.07.2019 ora 07.00 – 27.07.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staţionare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crișuri, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera și Cerna unde vor fi în ușoară scădere.
Sunt posibile creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri mici aferente zonelor de deal și munte, cu precădere din nord-vestul ţării, datorită precipitaţiilor sub formă de aversă, prognozate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (2900 m3/s).
În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia –Cernavodă şi Galaţi – Tulcea şi relativ staţionare pe sectorul Hârşova – Brăila.