Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 26.06.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 26.06.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în scădere, exceptând cursul mijlociu şi inferior al Mureşului şi cursul inferior al Siretului unde au fost în creştere prin propagare, precum şi râurile din Dobrogea unde au fost staţionare.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (peste 100% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Crișul Repede, Mureș, Bega Veche, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Jiu, Suceava, Moldova, Bistriţa, bazinul superior și mijlociu al Someșului, bazinele superioare ale Ialomiței și Trotușului, cursul inferior al Putnei, unii afluenți ai Oltului (Mădăraş, Caşin, Cârţişoara, Porumbacu, Cibin, Olăneşti, Bistriţa, Luncavăţ, Olteţ) şi pe unele râuri din Dobrogea şi mai mici (20-30% din normalele lunare) pe Rm.Sărat, Bârlad şi pe unii afluenţi ai Prutului inferior.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 25.06 – 26.06.2018 a fost în scădere, având valoarea de 4800 m3/s, sub media multianuală a lunii iunie (6400 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Vadu Oii și în creştere pe sectorul Brăila – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 26.06.2018 – 27.06.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în scădere, exceptând cursurile inferioare ale Mureșului și Siretului, unde vor fi în creștere prin propagare. 
Pe râurile din Dobrogea, debitele vor fi relativ staţionare.
Sunt posibile scurgeri pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de niveluri şi debite pe unele râuri din sudul țării și din zonele de deal şi munte, ca urmare a precipitațiilor prognozate.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (4600 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Isaccea şi în creştere la Tulcea.