Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 26.04.2020 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
25.04.2020 ora 07.00 – 26.04.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în în general staționare, exceptând râurile din bazinele superioare ale Vișeului, Izei, Turului, Lăpușului, Someșului, Bistriței, Moldovei și Sucevei, unde au fost în creștere ca urmare a precipitațiilor slabe căzute în intreval și cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană înaltă și cursul Jiului, cursul superior al Prutului, cursurile inferioare ale Mureșului și Ialomiței, unde au fost în ușoară scădere.
Creşteri de niveluri şi debite ca urmare a  precipitațiilor căzute în interval sub formă de aversă și cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană înaltă s-au mai înregistrat și pe unele râuri mici din zonele de munte, în special din centrul ţării.
Debitele se situează la valori sub 30% din normalele lunare, mai mari (în general la valori cuprinse între 30 – 50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Someșul Mare, Someșul Mic, Bârzava, bazinul superior și mijlociu al Jiului, pe unii afluenți ai Oltului inferior, pe cursurile râurilor Teleorman și Neajlov, pe râurile din Dobrogea și pe cele din bazinul superior al Bistriței.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 25.04.2020 – 26.04.2020 a fost în creștere ușoară, având valoarea de 3300 m3/s, sub media multianuală a lunii aprilie (7900 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere la Gruia și pe sectorul Giurgiu – Vadu Oii, în scădere pe sectorul Calafat – Zimnicea și relativ staționare pe sectorul Brăila – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
26.04.2020 ora 07.00 – 27.04.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staţionare. 
Sunt posibile creşteri izolate de niveluri şi debite pe unele râuri mici din nord-estul țării și zonele de munte, ca urmare a  precipitațiilor slabe prevăzute și cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană înaltă.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere uşoară (3350 m3/s).
În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în creștere pe sectoarele Gruia – Calafat și Călărași – Tulcea, în scădere pe sectorul Bechet – Giurgiu și relativ staționare la Oltenița.